Live calendar


23
APR

13:00

7efefad2 681f 4b6d addc ed8d7ed6549d

Small time giants

Small Time Giants anses vara ett av Grönlands allra bästa liveband. Bandet strävar efter att skapa musik med känsla genom att bygga på personliga och historiska tragedier från Grönland. Bakom sig har de ett stort antal hyllade liveshower både hemma på Grönland och utomlands. Nu är det dags att uppleva gruppen i en konsert där de spelar tillsammans med Unison Strings Orchestra från Ilulissat.

Läs mer på nipa.ax

23 Apr 2021 13:00 - 23 Apr 2021 14:00

OnlineOffline4

2
MAY

08:30

F569cbf3 5633 43a2 9efe e4e9087e8781

moving pARTs

Kan dans bli ett empatiskt svar till ett konstverk? Hur ser kontaktytan ut mellan visuell och performativ konst? Genom moving pARTs får du uppleva ett dansande konstverk. Ett samspel mellan en norsk konstnär och två dansare som kommer från Åland, där dansen både blir en återspeglande företeelse av konsten och ett kommenterande verk i sig.

Norska konstnären Nicolay Aamodt, 39 år, från Oslo, kommer att bidra med sin konst i moving pARTs. Nicolay har också i samma veva en digital utställning på nipa.ax från 11.01.-11.03.2021, för den som är intresserad av att se mer av hans verk.

Dansen kommer att framföras av Karolin Nyman, 38 år, och Lisa Schåman, 28 år, som båda ursprunglingen kommer från Åland men de arbetar och bor just nu i Stockholm.

Karolin och Lisa har inför detta evenemang funderat mycket på kontaktytan mellan visuell och performativ konst. De pratar om en mjuk, formbar och rörlig yta, där den visuella konsten återanvänds. En form av "re-cycle", i ett dansverk - dansare plockar från ett existerande konstverk olika "konst-bitar" som de lappar ihop till ett nytt konstverk. Ordet recycle i sig tyder också på rörelse.

" – Det är en utmaning att tolka ett visuellt konstverk med dans. Många frågor uppstår. Vad ska tolkas, återvinnas och gestaltas? Tavlans färger och former eller känslan tavlan förmedlar? Är dansen en återspeglande företeelse av konstverket, eller är dansen snarare ett skilt svarande och kommenterande verk?” säger Lisa Schåman.

” – Jag som dansare, uttrycker mig själv och mina idéer genom dansen. Eller uttrycker sig dansen genom mig? Dessa estetiska och filosofiska frågor intresserar mig som dansare och som konstnär.” fortsätter Lisa.

Lisa har rötterna på Åland, är utbildad med kandidatexamen i dans från Stockholms Konstnärliga Högskola och intresserar sig för de praktiska och teoretiska undersökningar som finns i konstnärligt utövande. Lisa studerar även estetik på Södertörns högskola.

” – Det är spännande att i verket Moving pArts få vara konsten, vara i konsten, ta inspiration av konsten, skapa konsten och se konsten samtidigt. Jag kommer i min performance att göra en tolkning som tar avstamp i föroreningen i våra hav.” säger Karolin Nyman som är den andra dansaren i dansverket.

Karolin är uppväxt på Åland och har varit yrkesverksam inom dans i ca 15 år. Hon är utbildad i Sverige och New York och är idag verksam i Stockholm som performer och utbildare, samt koreograf och producent.

02 May 2021 08:30 - 02 May 2021 14:30

OnlineOffline0