Kastelholmssamtalen 2020 - Krig, fred och miljö

30 Mar 2020 14:55235

Tarja Halonen, Margot Wallström och Marja Lehto finns bland talarna i årets digitala Kastelholmssamtal.

På grund av coronaviruset och åtgärderna för att stoppa dess spridning kommer årets Kastelholmssamtal inte att kunna hållas som brukligt i Kastelholms slott. Ålands fredsinstitut ordnar istället i samarbete med Nordens institut på Åland (NIPÅ) ett digitalt Kastelholmssamtal, där talarna deltar genom internetuppkoppling. Målet är att alla som vill ska kunna se och höra det direktsända samtalet.

Samtalet sänds den 30 mars klockan 13.00 till 15.15 finsk tid via nipalive.ax

Hittills har fem av sex talare bekräftat att de deltar i de digitala samtalen och dessutom deltar president Tarja Halonen – som tidigare hade meddelat att hon inte hade möjlighet att komma till de fysiska samtalen. De talare som svarat jakande är Margot Wallström, tidigare svensk utrikesminister och EU-kommissionär samt Marja Lehto, docent i folkrätt, ambassadör och ledande sakkunnig vid Finlands utrikesministerium. Även kommentatorerna Pella Thiel, ekolog, systemisk aktivist och kulturell förändringsagent, Mikael Sjövall, journalist och kommunikatör samt karriärdiplomat vid utrikesministeriet samt Emma Hakala, doktor i politisk historia vid Helsingfors universitet har bekräftat sitt deltagande.

Det är första gången fredsinstitutet ordnar en konferens av detta slag online och samtalen ska både livesändas och bandas så de kan ses i efterhand.

Vi på NIPÅ är tillsammans med Ålands fredsinstitut väldigt glada över att på det här sättet kunna säkerställa att de årliga fredssamtalen kan genomföras trots smittspridning och undantagstillstånd. Det är också en ljuspunkt att samarbetet kring Kastelhomssamtalen nu vidareutvecklas och skapar nya möjligheter för framtiden.

Information uppdateras kontinuerligt på fredsinstitutets hemsida och genom sociala medier.

Mer information om årets talare och tema finns på www.peace.ax

Årets fredssamtal är också kranmärkta.

Read more