Sturla Eide - norsk folkmusik

02. Oktober, 19:50 Uhr2740

Det var 10 år sedan Sturla Eide släppte egna låtar, men nu är han aktuell igen med eget material. Nordens institut på Åland (NIPÅ) är glada över att kunna presentera denna livekonsert från Øra Studio med fantastiskt duktiga norska musiker. NIPÅ strävar efter att presentera ett rikt omfång av nordisk kultur, med stor variation och bredd. Och nu är det äntligen dags för norsk folkmusik.

Sturla Eide kommer från Orkdal i Trøndelag och har sedan 1997 spelat in över 25 självkomponerade låtar och släppt inte mindre än 11 album. Utöver att spela tradionsenlig musik och lära nya generationer att spela, så är Sturla en mångsidig musiker som arbetat med ett antal olika musiker och deltagit på mer än 25 skivor av olika de slag; från pop och rock med Gåte och Dipsomaniacs till folkmusik och country med Hans Rotmo och Sie Gubba, som kanske mest är känd i Norge. Detta är inte något som många norska traditionella fiolspelare kan skryta med.

Sitt första album gjorde han med Åsmund Svenkerud 1997. Sedan jobbade han i över 10 års tid exprementiellt med trion Flukt, (Øivind Farmen, Håvard Sterten och Sondre Meisfjord) och i duon sturla | andreas tillsammans med gitarrgurun Andreas Aase. Det har med tiden blivit tre soloalbum, den sista släpptes i oktober 2019, efter en något längre paus. Förutom sina egna album och låtar har Sturla också släppt tre album som samlar 70 låtar från hans närmaste traditionskällor. Nyligen har han även släppt en metod som kan användas för upplärning i traditionell musik.

Till den här konserten har Sturla gjort en sammanfattning av sin karriär genom att samla några av de mest kända låtarna från åren som gått. Men han blickar även framåt genom att implementera några nya låtar.

Lineup i konserten är:

Øystein Sandbukt - gitarrer
Ronny Kjøsen - tangenter och dragspel
Magne Vestrum - kontrabas
Eirik Rottem Eide - trummor
Olav Luksengård Mjelva - fiol och "hardingfele"

Konserten är inspelad i Øra Studio i maj 2020.
Teknik och mix: Jo Ranheim Kamera: Kristoffer Hylland Skogheim

Mehr lesen